Somna gärna i offentliga miljöer

9dv6aowrz1th9i

Det här är mina sista rader i Arbetaren på länge. Jag tänker ägna sommaren åt bodybuilding, enformig house och konspirationsteorier lätt förklädda till ideologikritik. Ok, det sista var inte riktigt sant. Du som läser den här spalten vet ju att de flesta konspirationsteorier är sanna så när som på det där med konspirationen.

Låt mig ta ett vanligt påstående som exempel:

”Media kontrolleras av starka ekonomiska intressen och ljuger för att främja samma intressen.”

Den här konspirationsteorin är alltså ingen konspirationsteori utan att fullt rimligt påstående. Så när som på konspirationen alltså. Media kontrolleras verkligen av starka ekonomiska intressen. Det kallas kapitalism. Media ljuger också. Ok, de flesta som jobbar med media ljuger inte medvetet, så när som på några ledarskribenter. Lögnerna är istället ett uttryck ideologi. En viss typ av frågor ställs, en viss typ av definitioner används och fenomen får vissa namn. Allt i samklang med rådande samhällssystem.

Frågor som ”tar du avstånd från x”, ord som ”sexturism” och definitionen av ”politiskt våld”, där exempelvis utförsäkringar av svårt sjuka inte ingår, är exempel på ideologi. Marx beskrev det som att den härskande klassens tankar under varje epok också är de härskande tankarna. En senare definition av ideologi är diskursanalytikern Norman Faircloughs ”ideologi är betydelse i maktens tjänst”.

Enligt mig är ideologi inte bara ett språkligt fenomen utan något som kan ta sig högst materiella former. Ett tydligt exempel på detta är så kallade luffarsäkra bänkar, som jag skrivit om tidigare i Arbetaren. En luffarsäker bänk är konstruerad så att det inte går att sova på den och har det uttalade syftet att bli av med missbrukare och hemlösa ur vissa miljöer som exempelvis köpcentrum och tågstationer.

För några månader sedan lanserade ett brittiskt företag den mest avancerade luffarsäkra bänken hittills. Förutom att det inte går att sova på den är den dessutom omöjliga att åka skateboard på, måla på, gömma saker i och en rad andra saker. Den är, precis som alla andra luffarsäkra bänkar, en del av ett system som reglerar oönskade beteenden och människor. Ett system där vi ska vara arbetare och konsumenter. Inte skateboardåkare, missbrukare, hemlösa, flanörer eller kanske allra värst, konstnärer som konkurrerar om uppmärksamheten med den betalda och högst ideologiska information som finns överallt i våra offentliga miljöer, nämligen reklam.

Precis som alla andra ideologiska konstruktioner är den luffarsäkra bänken konstruerad på ett sätt som gynnar rådande samhällsordning. Som en lögn i maktens intresse. En lögn om att du inte är värd något om du inte arbetar eller konsumerar.

Medan jag fördjupar mig i detta kommer Rebecka Kärde att ta över både den här spalten och redaktörskapet för kultursidorna. En win-win-situation som det brukar kallas. Ha en fin sommar så länge. Och somna gärna i offentliga miljöer. Det är troligen dåligt för kapitalismen.

Ur Arbetaren #25 2014

7 reaktioner på ”Somna gärna i offentliga miljöer

 1. Jamen trevligt sommarlov dårå. Försök hinna klämma Glenn Greenwalds bok om Snowden.

 2. Tack för det och tack för boktipset! Har inte läst den. Och ha en riktigt bra sommar själv. Misstänker att jag kommer att ha svårt att vara ledig från bloggen dock

 3. Somrarna brukar gärna bli bra och är alltför korta att slösas bort på sånt man lika gärna kan göra på hösten eller vintern. På somrarna ska man lalla runt och käka bär och mata mörtar.

  Valår eller ej så spakar sossarna med stor sannolikhet till hösten och kommer sätta upp bekymrade miner och visa sina tomma fickor när dom talar om för oss varför dom inte kan fixa till ditten eller datten efter Arrogansen.

  Pingpongföreställningen fortsätter således.

 4. Ser fram emot det där. Eller det gör jag ju inte, men du fattar vad jag menar. Vad ska de kalla sin version av Fas3 den här gången? Datorteket igen eller blir det något nytt?

 5. Jag antar att dom dammar av Agan. Någonstans i kulisserna tassar fru Hedborg fortfarande …

  Där har du f.ö. också ett uppslag till en artikelserie,få om några har lyckats designa så mycket djävulskap gentemot vanligt folk som den här människan. En politikens torped som syr ihop vad som helst som råkar efterfrågas av makten oavsett majoritet.

 6. Definitivt. Där har du en av de grå eminenserna i nedmonteringen, hon har haft minst lika mycket politisk impact som någonsin Sture Eskilsson hade vad gäller att rasera landet. Följ spåren nånstans från avpolleteringen som minister på 90-talet …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s