Icke-resenärer i Linköping

qi5p49f0eer508

Jernhusen som äger Linköpings stationshus har luffarsäkrat stationen genom att kräva biljett av besökarna. Syftet är att bli av med de hemlösa som vistats där tidigare. Leif Svensson, säkerhetschef hos Jernhusen, kallar dem ”icke-resenärer” vilket är intressant i sig.

Att avvisa vissa grupper av människor på det här viset är en del i en större samhällsutveckling, en ekonomisk rensning av framförallt städer, där de som inte anses kunna fullgöra sina uppgifter som konsumenter helt enkelt nekas tillträde. Vi skulle kunna kalla de som avvisas – fattiga, hemlösa, missbrukare eller i vissa specifika fall människor som polisen tycker ser ut som papperslösa flyktingar – för otillräckliga konsumenter eller ”icke-konsumenter”. En icke-konsument som befinner sig på en station är ju närmare bestämt just en icke-resenär.

Svensson menar att stationen inte är en ”bra plats att vistas på om man är hemlös”. Vilket också är intressant. Jag vet inte hur det är med dig men få saker skrämmer mig mer än repression som påstås vara för de som utsätts för repressionens skull. Gissar också att det är såhär den totala rensningen kommer att gå till. En rad platser som var och en för sig och till synes oskyldigt förklaras som olämpliga att vistas på för vissa grupper. En rad platser som tillsammans blir väldigt många och till sist omfattar väldigt stora delar av samhället. Eller som Zygmint Bauman uttrycker det:

Obehövliga, oönskade, övergivna – Vilken är deras plats? Det kortaste svaret är: utom synhåll

 

9 reaktioner på ”Icke-resenärer i Linköping

  1. I Malmö har man också i ”tunnelbanan” gjort vad man kunnat för att inte hemlösa och andra ska sitta på bänkarna och vila. Bänkarna nere på perrongen vid Triangeln är så obekväma att man knappt kan sitta på dom. En lutning så att den som sitter får ont i ryggen och kanar av – allt för att förhindra att någon lägger sig på dom.

  2. Du har ju skrivit mycket om att ”luffarsäkra” allmänningar i Malmö. Gentrifieringen kring Malmö stad sker ju i rask takt. De senaste tre fyra åren har det öppnat väldigt många nya krogar framförallt kring Möllan. Nu har jag hört att Malmö stad börjar snacka om att det finns för många alkoholtillstånd utfärdade i staden och ska börja en rajd för att dra in tillstånd. Ryktet säger att de givetvis inte planerar att dra in tillstånden för de nya fina ställena utan riktar in sig på ställen som Nobes och Mässingshornet. Det är ju också ett sätt att driva bort oönskade medborgare från stadens centrum. Det är som sagt bara rykten jag hört. Något som du vet mer om?

  3. Pata: Vet ej hur det ligger till med restaurangerna i Malmö. Men en ”naturlig” följd av gentrifieringen är ju att vissa affärer, restauranger och människor byts ut. Oftast är det ekonomiska faktorer som hyreshöjningar som sköter detta. Men det är ju också så att lagar och regler ibland används som förevänding. Som när polisen kollar biljetter eller cyklar och samtidigt ”råkar” kolla pass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s