Exkluderande design: The Guardian

pjb6gy2548werg

Igår publicerades en lång och intressant artikel i brittiska The Guardian om exkluderande design. Glädjande att detta fenomen uppmärksammas. Hoppas bara att det också sätt in i sitt rätta sammanhang som del i en större och obehaglig samhällsförändring.

2 reaktioner på ”Exkluderande design: The Guardian

  1. Du har öppnat mina ögon för luffarsäkerhet/exkluderande design och idag fick jag en tillfällig ljusglimt och insåg att infrastruktur såsom vägar möjligtvis skulle kunna fogas in i facket. Jag tänker på motorvägar och de allt fler 2+1 (I Småland finns det till och med 1+1) vägar som byggs och som begränsar luffarna/liftarnas möjlighet att luffa runt. Kan inte det ses som design för att skyffla undan oönskade element? Att göra det omöjligt för människor att vistas där de tidigare varit.

  2. Hej Björne! Visst går det att se vissa utformning av väga som exkluderande design. Ett exempel är de faciliteter, oftast stora köpcenter, som förläggs utanför städer och dit det brukar vara krångligt att ta sig utan bil.

    Det sägs att när en av den exkluderande designens pionjärer, Robert Moses, byggde vägar till stränderna utanför New York byggde han vägbroar så låga att endast bilar, inte allmänna färdmedel som bussar, kunde åka under dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s