Exkluderande design: Gated communities

dscn1836

De håller på att bygga ett gated community,  eller ”grindsamhälle” som jag tror det heter på svenska, i Kungsbacka kommun utanför Göteborg. Grindsamhällen är helt klart en form av exkluderande design. Ett bostadsområde inhägnas och människor för endast tillträde dit på visa villkor. De som inte uppfyller dessa villkor – som att bo där, besöka någon som bor där eller ha ett godkänt ärende dit – exkluderas.

Men det finns också skillnader jämfört med klassiska former av exkluderande design, som lutande bänkar eller spikar där hemlösa brukar sova. Jag skulle säga att den största handlar om på vilken grund exkluderingen sker. När det gäller grindsamhällen handlar det om ägande. Den som inte äger eller har en relation till någon som gör det exkluderas. Bänkar och spikar och andra liknande fenomen handlar däremot inte om ägande. Jag behöver exempelvis inte vara delägare i ett köpcentrum för att få tillträde dit. Det handlar istället om förmodad förmåga att arbeta, eller mer specifikt, utföra den allt viktigare arbetsuppgiften att konsumera.

De som exkluderas från grindsamhället blir det i egenskap av icke-ägare. De som exkluderas från köpcentret blir det i egenskap av icke-konsument.

4 reaktioner på ”Exkluderande design: Gated communities

  1. Att bygga bostadshus med grindförsedda innergårdar är också populärt men det är väl lite av en gråzon i sammanhanget. Jag har sett skyltar med texten ”gården endast för boende”. Har de (bostadsrättsföreningar) verkligen laglig rätt att avhysa folk eller att ens sätta upp den typen av skyltar?

  2. I många fall har de nog det. Åtminstone om det handlar om en innergård till en fastighet. Men det finns säker de som missbrukar detta. En annan klassiker är att bygga bostäder kring en allmän plats och få det att se ut som om det är privat område. Att låta dem gränsa mot exempelvis en gräsmatta så det ser ut som om en klivit in på någons uteplats. Har sett flera såna exempel i Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s