Gyllene gränssnittet

CEM-NxtUUAA3SHc

Bilden ovan är en sammanfattning av en artikel av Tom Goodwin på TechCrunch och beskriver en fascinerande och lite skrämmande samhällsutveckling. Det är ju inte heller bara så att Uber inte äger några fastigheter och Airbnb inte äger några hotell. Även arbetet med att köra taxi, driva hotell, media och att sälja saker har ju förändrats dramatiskt och långt ifrån alltid till det bättre

Men även om det är lätt att hitta problem och skrika ”men JOBBEN då” varje gång samhället förändras tycker jag att det är intressantare att diskutera vilka möjligheter som skapas.

Skapar detta inte också möjligheter att minska arbetet?

Om vi själva i allt större utsträckning är produktionsmedlen och allt kapitalet tillhandahåller är ett gränssnitt, blir det inte lättare att ta över fabriken då? Eller till och med att riva den och bara lugnt knalla därifrån?

Sätt er i smågrupper och diskutera så hörs vi igen om några dagar.

6 reaktioner på ”Gyllene gränssnittet

  1. Jag tycker det är läskigt när mer och mer kommersialiseras. När någons hem blir en vara och vi tar betalt för att folk gästar oss. Hur blir det då när kusinen kommer över? Eller en avlägsen bekant? Tidigare kanske vi inte skulle tveka. Men plötsligt kan det handla om tusenlappar i skillnad. AirBnB dödar couchsurfing. Vad är det folk betalar för? Att vara i ett hem? Att vara i en vänkrets?

    Kommer vi börja behöva betala grannen för en kopp socker? Eller när någon lånar borrmaskinen? Eller när jag hjälper min gamla granne med matkassarna?

  2. Visst! Allt mer kommersialiseras. Allt mer förvandlas till arbete. Min fundering är om det måste vara så? Det är egentligen inget som hindrar att vi allt mer aktivt jobbar med alternativ som just coachsurfing eller skjutsgruppen. Och ju mer vi förvandlas till arbete, desto lättare borde det vara att ta kontrollen.

  3. Fast jag betalar hellre några kronor för kaffet än tvingas motkompensera genom någonting helt godtyckligt när grannen vill inkassera tjänsten. Och om Uber och liknande tjänster gör att själva bilägandet minskar tycker jag att det är jättebra. Istället för att alla ska ha en bil som bara står och tar plats 99% av tiden kan vi väl ha ett mindre antal som vi samsas om. Om vi vill kompensera föraren med pengar eller med andra tjänster blir väl mer en fråga om tycke och smak. Han kanske kan få andelar på soffan…

  4. Jag är också kluven. Tycker lika lite om exempelvis Uber som Spotify. Men det bör skapa möjligheter. Varför finns det inga politiska grupper som bara jobbar med såna här saker? Är alla upptagna med att tjafsa om oväsentligheter i sociala medier?

  5. Ja Allt åt Alla kan väl samla in pengar till en bil och börja köra Uber. Lösenordet till wifi är ”fullcommunism” och allt överskott går till att köpa upp bostadsrätter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s