Pengar i skilda världar

6158795677_981dabed46_o

Vissa talar om att flyktingmottagande kostar så mycket att vi inte har råd med välfärden. Märkligt nog ställs flyktingmottagande alltid mot välfärden och inte mot exempelvis låga skatter, förmögenheter eller bolagsvinster. Eller skatteflykt.

I en annan del av världen avslöjades det för en tid sedan att banken HSBC hjälpt sina klienter att undanhålla summor motsvarande 1 659 000 000 000 kronor från skattemyndigheterna i olika länder. Det är ungefär fyrtio gånger så mycket som regeringen planerar att använda till flyktingmottagande och integration nästa år.

Hur mycket undanhållna pengar som inte avslöjats vet vi inte. Hur mycket andra banker än just denna undanhåller vet vi inte heller. Vad som däremot är uppenbart är att det finns jättemycket skattepengar på vissa håll, men inte tillräckligt mycket på andra.

Hur det gick för Herve Falciani som avslöjade banken? Han dömdes till fem års fängelse. Hur det går för alla som flyr från krig men får det svårare att komma hit? Slå på teven.

 

 

En reaktion på ”Pengar i skilda världar

  1. Att ställa flyktingmottagande mot välfärd är så väldigt lågt. Egentligen tycker jag dock inte att det borde ställas mot något alls, förutom det ekonomiskt vansinniga kravet på budgetbalans. Jag tycker absolut att man borde höja skatter på bolagsvinster, rika personer, etc. Men det har inget med att ta emot flyktingar att göra. Samtidigt som politikerna påstår att pengar saknas så spenderar riksbanken, en statlig myndighet som har hur mycket pengar som helst, över hundra miljarder kronor på att köpa statsobligation, för att de är rädda för deflation (och de planerar att spendera ännu mer om det behövs). Finns liksom ingen anledning att inte använda de pengarna till att finansiera flyktingmottagande och annat som behöver pengar. Vilka skatter som bör höjas och avdrag som bör slopas borde vara en separat diskussion. För att inte tala om julhandeln som hela tiden dyker upp i debatten…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s