What the fack!?!?


Jag har en uppenbarligen ganska naiv idé om att fackföreningar ska vara en kollektiv kraft som solidariskt kämpar för bättre löner och villkor samt gärna har en lika solidariska agenda som sträcker sig långt utanför (de för oss flesta allt mindre centrala) arbetsplatserna.

Därför kan det vara nyttigt att bli påmind om att verkligheten inte alltid ser ut så. Min förra fackförening som numera heter Vision (bara en sån sak) hade  mycket goda relationer med cheferna på min arbetsplats, men mindre goda med oss medlemmar. De bjussade på råd som ”det kan vara klokt att vänta med att föra fram kritik till man har fast anställning” och censurerade kritik från medlemmar.

Förbudet kämpade dessutom aktivt för större klyftor mellan sina medlemmar, det som heter ”individuell lönesättning” eller ”god lönespridning” på nysvenska.

Vision är knappast ensamma om att lämna den solidariska kampen för att istället satsa på individens karriärsmöjligheter vilket givetvis kommer att gynna några få på de övrigas bekostnad. Jag ska inte gå in på några detaljer. Unionens budskap här ovan talar för sig själv. Men är du ändå nyfiken och vill ha en riktig pulsmätare på samtida svensk fackföreningsrörelse kan jag rekommendera det här testet (och teckna en inkomstförsäkring):

Job Mass Index

2 reaktioner på ”What the fack!?!?

  1. Jag är medlem i Unionen, jag känner många andra som är det med. Dock har jag inte pratat med någon som är nöjd med dem som ett fackförbund utan man är snarare med för inkomstförsäkringen (och a-kassan).
    Jag har varit i kontakt med Unionen ett flertal gånger när det handlat om min situation på två olika arbeten, och jag vågar påstå att de inte har något som helst intresse av att ”hjälpa” någon.

    När man sedan ser på deras styrelse så blir det än värre.
    Att dom har haft Moderater och Sverigedemokrater – alltså personer från direkt fackfientliga rörelser – i styrelsen påvisar att de inte ens själva känner att dom är en fackförening.

    Inkomstförsäkring är trevligt, men skulle föredra ett fack som står på ens sida när man väl behöver dem.

  2. HejJohannes! Tyvärr verkar varken din eller min historia vara minsta unika. Varje gång jag pratar eker skriver om det här dyker det upp folk med liknande erfarenheter. Frågan är vad vi ska göra åt saken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s