Exkluderande design: en stenbumling i San Fransisco

Ibland är folk subtila och ställer fram en blomkruka eller liknande. Då kan de dessutom säga att de inte alls vill fösa bort någon utan istället bara göra platsen lite vackrare.

Vissa bryr sig dock inte. Som personen som placerat ut den här stenen, som Spoke fotograferade i San Fransisco. Ett enda stort, hårt och skrovligt ”dra åt helvete” till de som sökt skydd där tidigare.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

KÖP MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR

En reaktion på ”Exkluderande design: en stenbumling i San Fransisco

  1. Igår inledde franska Fondation Abbé Pierre – en organisation med syfte att hjälpa personer i kritiska boendesituationer, grundad av vänsterkatoliken med samma namn – sin kampanj mot förekomsten av ”exkluderande design” på olika håll i Frankrike. Kampanjen består, inledningsvis, i en uppmaning att affischera kring exkluderande utrymmen – affischen har en särskild laddning i Frankrikes moderna historia, från L’Affiche rouge under Ockupationen till Beaux-Arts ateljéer under 1968 -, dokumentera dessa under #SoyonsHumains samt samla de geolokaliserade platserna på hemsidan soyonshumains.fr. En liten instruerande video har lagts upp på hemsidan, där man även kan se vad som tycks vara rödmålad färg kring spikar som satts upp för att hindra hemlösa från att använda utrymmet. Kampanjen är ett exempel på hur teknik, konst och politik kan länkas samman i ett motstånd mot exkludering, och just detta – motstånd – skulle det vara intressant att få veta mer om.

    http://www.fondation-abbe-pierre.fr/nos-actions/sensibiliser-au-mal-logement/la-fondation-abbe-pierre-cible-lhostilite-envers-les-plus-precaires

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s